5 maart 2024

LeydenJar bouwt productiehal ‘PlantOne’ op Strijp-T

Eindelijk mag het nieuws officieel naar buiten: LeydenJar gaat zich als tweede huurder in gebouw TX op Strijp-T vestigen.

Gisteren vond de ceremoniële ondertekening plaats en vandaag besteedt onder andere BNR Nieuwsradio, het Financieel Dagblad en de Volkskrant aandacht aan de komst van dit veelbelovende hightech bedrijf.

LeydenJar bouwt eerste fabriek voor accu’s die veel meer energie kunnen bergen. LeydenJar, een jong Nederlands bedrijf dat accu’s ontwikkelt die veel meer energie kunnen opslaan, gaat zijn eerste fabriek bouwen in Eindhoven. In 2026 moeten de eerste componenten daar van de band rollen.


LeydenJar werkt sinds de oprichting in 2016 aan een anode (een onderdeel van de accu) van silicium. Dit materiaal kan veel meer energie opslaan dan het grafiet dat tot nu toe wordt gebruikt. Hierdoor kunnen deze accu’s 50 tot 70 procent meer energie bewaren dan conventionele lithium-ionaccu’s.


Door de hogere energiedichtheid kunnen bijvoorbeeld elektrische auto’s veel verder reiken op een acculading, of kan de accu kleiner worden voor dezelfde afstand, waardoor het gewicht van de auto daalt, net als de kosten. Aanvankelijk richt het bedrijf zich op concerns die accu's produceren voor consumentenelektronica, als smartphones, draagbare elektronica en drones. In een later stadium moet ook geleverd worden aan de auto-industrie.